Soutěž v první pomoci – Lhotka u Mělníka

Ve dnech 24. – 25. 4. 2019 se žákyně naší školy zúčastnily 14. ročníku Celostátní soutěže v první pomoci ve Lhotce u Mělníka. Soutěž každým rokem pořádá Soukromá střední zdravotnická škola Mělník o. p. s. a občanské sdružení Praktická první pomoc Mělník. Soutěže se zúčastnilo 19 družstev.

Ve středu v odpoledních hodinách dorazili všechna družstva do Lhotky u Mělníka a od 18.30 hod začal připravený program (po ubytování seznámení se sebeobranou, večeře, losování pořadí a začátek vlastní soutěže).

První část soutěže probíhala až ve večerních (nočních) hodinách. Na soutěžící čekala poraněná figurantka s otevřenou zlomeninou pažní kosti spojenou s tepenným krvácením, navíc byla dívka v bezvědomí a nebylo jasné, co se zde stalo, proto bylo zapotřebí prohledat i okolí.

Druhý den ráno pokračovala druhá část soutěže. Na trase nás čekalo několik stanovišť. Jako první dodávka s běženci, kde byli 3 agresivní uprchlíci, které musela zpacifikovat PČR, v dodávce proběhl překotný porod se zástavou  u narozeného miminka a další zraněné osoby byli schovaní za papírovými krabicemi. Na dalším stanovišti uvízl tandem seskok, kde byla 1 dívka v bezvědomí, se zástavou fyziologických funkcí a muselo se resuscitovat, 2.dívka měla otevřený pneumotorax a otevřenou zlomeninu bérce. Poté jsme se přesunuli k postřeleným z brokovnice, kteří byli v těžko přístupném terénu. Následovalo stanoviště narkomanů, kde bylo bezvědomí, otevřená zlomenina dolní končetiny, 3 agresivní hysterické figurantky a další, která byla v bezvědomí – ukrytá ve stanu. Poslední, co nás na trase čekalo, byla sanitka záchranné služby, kde dívky vysvětlovaly postup při zástavě s použitím defibrilátoru a poté rozpoznání různého vybavení vozu.

Naše žákyně sice všechny zraněné našly, správně ošetřily, zachránily, přesto se umístily na 14. místě. Akce byla velmi zdařilá a dobře zorganizovaná. Odvezli jsme si spoustu zkušeností a pěkných zážitků.

Družstvo (žákyně 3.A):

Veronika Vejdová – kapitánka

Jana Jelenová

Pavlína Pacalajová

Marie Hájková

Pedagogický dozor: Mgr. Radka Jeníčková