Zahraniční exkurze do Londýna a Paříže

V pondělí 24. září v poledních hodinách jsme plni nadšení a očekávání opouštěli Most. Autobus ještě ani nestačil nastartovat a každý už kontroloval svou zásobu jídla a zejména množství řízků. J

Druhý den, ve velmi časných ranních hodinách, jsme ještě celí rozespalí nastoupili na trajekt , který nás měl dopravit do Doveru. Náš strach z plavby vystřídal příslib spánku v pohodlných křesílkách na palubě.

Všech 49 žáků 3. a  4. ročníků obchodní akademie, střední pedagogické i zdravotnické školy pod vedením paní učitelek Hudkové a Dudové dorazilo kolem deváté hodiny ranní do Londýna. Poté, co jsme si seřídili čas a udělali prvních pár fotek u nultého poledníku v Greenwich, jsme se vypravili na plavbu lodí po Temži.

 Dva následně strávené dny v Londýně byly nádherné i díky počasí, které nám více než přálo, ale také velmi náročné. Navštívili jsme The Tower of London, Tower Bridge, London Eye, The Houses of Parliament,  Wesminsterské opatství, Tragalgarské náměstí. Zazpívali jsme si s pouličními umělci na Piccadilly Circus, nakoupili ve slevách na Oxford street a vyfotili se se známými osobnostmi v muzeu Madamme Tussauds´. Někteří z nás stihli i návštěvu muzea Sherlocka Holmese. Vyzkoušeli jsme si i londýnskou městskou hromadnou dopravu a svezli se na hotel double-deckrem.

Ve čtvrtek už na nás čekala Francie, ale ještě předtím, než jsme dorazili do Paříže, jsme navštívili malebné francouzské městečko Arras.

I Paříž nás uctila příjemným podzimním sluncem, a tak jsme toho zvládli opravdu hodně –vystoupali jsme až na vrchol Eiffelovy věže, navštívili Louvre, Pantheon, Náměstí Svornosti , Notre Dame,Vítězný oblouk, pokochali se nádherným výhledem od SacréCoeur  a opravdovým zážitkem byla jízda pařížským metrem. Ve Verailles jsme se prošli nádhernými zahradami a navštívili i tamní zámek. Dvoudenní francouzský maratón jsme pak zakončili večerní romantickou plavbou po Seině.

Obě evropské metropole jistě získaly mnoho nových fanoušků a příznivců z řad našich spolužáků, ale i tak jsme se po programem a zážitky nabitém týdnu všichni shodli na tom, že doma je doma.

3.C a Dita Hudková