Otevřená obchodka

Setkání žáků základních škol se žáky Obchodní akademie v Mostě proběhlo v minulém týdnu pod názvem Otevřená obchodka. Na půdě Vyšší odborné školy ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademie,  Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické škole byly připraveny pro příchozí žáky a jejich vyučující aktivity pod názvem Přesně a rychle, Luštění, Hra s obaly, Bludiště, Převozník, Jak se tisknou miliardy, Vesluj ! a  Fiktivní firma. Například na stanovišti Převozník žáci  řešili matematické úlohy, pod názvem Přesně a rychle opisovali text s časovým omezením a zatím se nedbalo na správnost hmatové metody. Hra s obaly zavedla přítomné do marketingového prostředí a Vesluj! byla sportovní aktivita.

 Ing. Hana Rutová seznamovala žáky ze základních škol s předmětem fiktivní firmy a způsobu založení firmy. Informovala o průběhu Veletrhu fiktivních firem, který současně probíhal v tělocvičně školy.

 „ Žáci mě překvapili tím, že již v tomto věku mají představu o podnikání“ zhodnotila vyučující.

Veletrhu fiktivních firem, který je určen pro středoškoláky se zúčastnilo 20 týmů z Mostu, Sokolova, Jesenice, Plzně, Dalovic, Mělníka  a Žatce.

Veletrh zahájila ředitelka Okresní hospodářské komory v Mostě Ing. Jiřina Pečnerová: „ OHK si váží škol, které připravují své studenty na podnikání, učí je finanční gramotnosti a byli bychom rádi, kdyby po zahájení podnikání se stali našimi členy.“  

Předsedkyně výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost KÚÚK  Ing. Radmila Krastenicsová zhodnotila veletrh. „ V letošním roce se zúčastnila veletrhu spousta nováčků. Získali nejenom bohaté zkušenosti v prezentaci a obchodování, ale přínosné bylo i setkání se žáky ze základních škol.  Oceňuji vhodné prostory, které škola zvolila“.

Porota pečlivě vybírala vítěze. Nejvíce cen však odnesla pořádající škola a nejúspěšnější byla fiktivní firma PROCOM,s.r.o., která se věnuje reklamní činnosti. Firma získala ocenění jak za obchodování a nabídku firmy, tak i za katalog a propagační materiály, ale i za elektronickou prezentaci firmy.